Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turisticky zajímavá místa

2. 1. 2011

JITŘENKA-NEVOJÁK

Dětský tábor, chaty, koupaliště, rybník, v sezóně možnost občerstvení

 

KEPKOV 

pozůstatky středověké tvrze. Už v roce 1481 uváděná jako pustá. Zachován kuželovitý pahorek obklopený dvojitým příkopem a valem.

 

KONŮVKY

zaniklá středověká obec 

Zaniklá středověká vesnice Konůvky patří k typu krátké dvojřadé lesní lánové vsi seskupené podél osy potoka. Středověké osídlení se prostíralo v délce téměř jednoho kilometru v údolí 40 -60 metrů, a to po obou březích potoka. Velikost obce: Bylo zaznamenáno 33 domů a z toho 10 bylo ověřeno archeologickým výzkumem.

 

HÁJOVNA ZLATÝ JELEN

Počátky hájenky zvané Zlatý jelen spadají ještě do rytířských dob. Hájovna samotná prý vznikla v druhé polovině 15. století. Písemné záznamy svědčí o tom, že hájenka pochází z roku 1472. Při opravě v roce 1933 byl nalezen nápis z r. 1474. V této době bývaly zde pořádány velké a slavné hostiny po velkých honech. Okolní lesy tehdy patřily knížatům a hrabatům z rodu Kouniců.

.

K hájovně se váže událost z období druhé světové války. Na počátku roku 1945 vznikl v Nemochovicích partyzánský oddíl Olga, pojmenovaný po jeho člence Olze Františákové. Skupinka patřila k odštěpkům partyzánské brigády Jana Žižky, která se probíjela po porážce Slovenského národního povstání na území Protektorátu Čechy a Morava. Velel jí kontroverzní Josef „Pepek“ Houfek.

Šestičlenná partyzánská hlídka pod velením Rudolfa Venhudy z Nemochovic odpočívala 6. února 1945 právě v hájence Zlatý jelen. Osudného únorového dne právě v čase, kdy se partyzáni chystali k odchodu, ke Zlatému jelenu dospěli příslušníci jagdkommanda, tedy protipartyzánského oddílu německé bezpečnostní policie, z nedalekých Žarošic. Podle historika Vladimíra Černého to bylo pět Němců a devět protektorátních četníků pod velením Paula Dauterta.

Vypukla přestřelka, během níž utrpěl smrtelné zranění partyzán Jiří Jírovský, který pocházel z Valaškomeziříčska. Vážná zranění neminula také Ladislava Vernera a samotného Venhudu. Partyzánům se ale podařilo schovat na seníku hájovny a pak uprchnout do Brankovic.

 

U SLEPICE

Nejvyšší vrchol Ždánického lesa se jmenuje U Slepice 438 m. n. Leží na samých hranicích vyškovského a hodonínského okresu. Na tomto místě se v dnešní době křižují turistické i cykloturistické trasy

 

U KŘÍŽE

Rozcestí turistických značek, turistický přístřešek

 

JALOVÝ DVŮR

Oblíbené výletní místo – hostinec U Hříbka, grilování. Ekofarma: koně, osli, ovce.